top of page

Our Recent Posts

Concursul Național de Matematică „Laurențiu Panaitopol”, 2018

A XI-a ediție a Concursului Național de Matematică „Laurențiu Panaitopol” s-a desfășurat pe data de 17 noiembrie 2018, la Colegiul Național „Spiru Haret” din București

 

Pe data de 17 noiembrie 2018, a avut loc a unsprezecea ediție a Concursului Național de Matematică „Laurențiu Panaitopol“, adresat atât elevilor din casele VI-XII (concursul obișnuit), precum şi componenţilor lotului olimpic (proba de tip O.I.M.)și ai lotului olimpic de fete (proba EGMO). Concursul a fost iniţiat de Colegiul Național „Spiru Haret“ din București, prin aportul profesorului de matematică Alexandru Constantinescu, în parteneriat cu:

  • Ministerul Educației Naționale;

  • filiala București a Societății de Științe Matematice din România;

  • Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti;

  • Casa Corpului Didactic;

  • Institutul de Matematică al Academiei Române.


Selecţia problemelor pentru concursul propriu-zis a fost coordonată de prof. Mihai Bălună (inclusiv pentru proba EGMO) și prof. Traian Preda, de prof. univ. dr. Radu Gologan şi de cercetător dr. Călin Popescu - pentru proba de tip O.I.M. Din cele patru probleme propuse spre rezolvare, una este selectată, de regulă, din „Gazeta Matematică” a S.S.M.R., revistă care se adresează învățământului matematic preuniversitar. Este cea mai veche revistă de cultură, cu apariție neîntreruptă din anul 1895. A treia revistă ce a conținut și preocupări în domeniul matematicii a fost „Vlăstarul” (1923).



Un colaborator asiduu, cu un talent matematic de excepție al revistei „Gazeta Matematică“ a fost prof. univ. dr. Laurențiu Panaitopol, un dascăl cu har, un matematician original, cu o operă matematică relevată în mediul academic, un rezolvitor de probleme impecabil și un propunător de probleme unic în peisajul matematic românesc. În memoria lui, începând cu a doua ediție, acest concurs îi poartă cu mândrie numele, după ce, inițial, s-a numit Concursul de Matematică „Spiru Haret“.

Au participat 632 de elevi din Bucureşti și din judeţele: Argeş, Bacău, Baia-Mare, Braşov, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureș, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Resursa umană a inclus: 51 de profesori asistenți și 79 de profesori evaluatori pentru concursul propriu-zis, 4 evaluatori pentru proba O.I.M și 2 - pentru proba EGMO. Conform tradiţiei, atât participarea, cazarea şi masa pentru elevi şi profesorii evaluatori, precum şi premiile acordate au fost gratuite. S-au putut realiza toate acestea prin contribuţia C.N. „Spiru Haret“, a doamnei Maria Elena Panaitopol şi a prof. Alexandru Constantinescu. Doamna Maria Elena Panaitopol a acordat premiile de excelență la fiecare clasă/secţiune, în valoare de 100 de euro/premiu.

Desfăşurarea concursului în bune condiţii s-a putut realiza prin activitatea deosebită a comisiei de organizare:

  • Alexandru CONSTANTINESCU, Cristina MILITARU, Steliana ȘERBAN, Iolanda POPESCU, Ileana ȘERBAN, Manuela MIȘCOCI – profesori la şcoala organizatoare;

  • prof. Ana NAGHI, inspector de specialitate în cadrul M.E.N.;

  • prof. Ioana NEACȘU, Inspector General I.S.M.B.;

  • prof. Vlad Florentin DRINCEANU, inspector de specialitate în cadrul I.S.M.B.;

  • prof. Gabriel VRÂNCEANU, director C.C.D.;

  • departamentele: secretariat (Lucreția CIOBANU), administrativ (Veronica DIACONU) şi I.T. (Dragoș DRĂGAN) din cadrul C.N.S.H.B.

Subliniem, de asemenea, prezența doamnei director Mariana Magdalena COMĂNIȚĂ la festivitatea de premiere. În mod deosebit, implicarea elevilor voluntari din clasele a IX-a B și a X-a D, a făcut posibilă încadrarea în programul stabilit. Aceștia și-au desfășurat activitatea în cele două etape ale concursului: dirijarea elevilor către sălile de concurs, respectiv introducerea în baza de date a concursului a numelor și notelor tuturor elevilor participanți. Este vorba despre:

  1. Clasa a IX-a B: Anghel Ioana, Botezatu Rareș, Bârliga Maria, Brai Ștefan, Chitic Ana, Grameni Alexia, Grumăzescu Amalia, Lătărețu Andrei, Mărculescu Corina, Neagoe Luciana, Radovan Sebastian, Repanovici Cristina.

  2. Clasa a X-a D: Bercea Teodora, Calotă Iulia, Cantaraciuc Ștefania, Deac Tiberiu, Dorobanțu Sabina, Dumitru Rosse-Marie, Floare Sofia, Florea Mara, Hoțescu Adriana, Ioniță Roberta, Mihăilă Iasmina, Matache Mihai, Postelnicu Amalia, Pufulete Diana, Teleanu Dan, Urzică Karina, Velciu Răzvan.

Detalii suplimentare privind rezultatele, numele elevilor premianți se pot găsi pe pagina dedicată concursului de pe site-ul S.S.M.R.: http://ssmr.ro/activitati/concursuri/Laurentiu_Panaitopol_2018.

 


Single Post: Blog_Single_Post_Widget

Te încântă ceva în jur?

Sau te nemulțumește?

Vrei să ne spui, chiar și puțin,  ceva din ce ai trăit?

Sau să-ți fie publicate creațiile? 

Așteptăm un semn de la tine. Doar atât. 

PHOTO-2021-03-25-12-33-43.png
bottom of page