top of page

Our Recent Posts

ECHIPA ROBO SAPIENS FINALISTĂ ÎN CADRUL ”FIRST TECH CHA


Acum puțin timp, pe parcursul a câteva zile înzăpezite și letargice, a existat un loc vibrant și viu, un loc ce mi-a redefinit sentimentul de mândrie și de încredere în sine. M-a determinat să îmi concretizez aptitudinile și slabiciunile, să lucrez în tandem cu încă cincisprezece oameni și zece voluntari la fel de entuziasmați asupra unui obiectiv comun, să mă plimb cu ei în același carusel emoțional. Acum puțin timp, Robo Sapiens, echipa de robotică a liceului, a participat pentru a doua oară la competiția internațională de robotică, FIRST Tech Challenge, etapa națională.

A doua ediție a competiției naționale de robotică a atras nouăzeci de echipe din toate colțurile țării, doritoare să-și arate ingeniozitatea și talentul pentru acest domeniu. Dar activitățile nu s-au rezumat doar la construirea în sine a robotului: amenajarea standului, pregătirea jurnalului, alegerea mascotei, toate

tea sunt amprente minunate asupra întregii experiențe, sunt lucruri ce ne-au apropiat ca echipă, și ne-au croit o imagine. Dacă faptul că nu ești bun la programare sau mecanică te descuraja din a descoperi clubul de robotică, stai fara griji! Robo Sapiens are mai multe departamente, la fel de diverse precum oamenii care le ocupă. Toți suntem diferiți, și toți putem contribui cu ceva! […]

Competiția în sine a fost o provocare. Dacă ce am enumerat mai sus au fost doar etape premergătoare, adrenalina nemărginită m-a patruns ca un adevărat șoc electric, pe care l-am putut conștientiza abia când m-am trezit făcând galerie alături de ceilalți membrii, scandând numele echipei și al liceului din tot sufletul. Am realizat, în acel moment, uitându-mă în stânga și în dreapta mea, că oamenii de langă mine, coechipierii mei, colegii mei, prietenii mei, toți simțeau aceleași lucruri ca mine. Toți pulsam cu aceeași viață, aceleași speranțe, am depus aceleași eforturi pentru acel singur moment de entuziasm. Nu m-am simțit niciodată atât de apropiată de ei, niciodată ca în acel moment.

De altfel, deși competiția a fost o experiența minunată, pe care o vom retrăi tot timpul prin amintirile frumoase, asta nu acoperă faptul că majoritatea evenimentului am petrecut-o cu inima-n gât… Atașamentul emoțional e o sabie cu două muchii ascuțite: te și motivează, dar iți și provoacă unele inhibiții. Dorința arzătoare de a câștiga nu a eclipsat, totuși, solidaritatea pe care am demonstrat-o față de celelalte echipe, fapt care a fost recunoscut chiar printr-un premiu, “Motivate Award”, abilitatea noastră de a-i motiva pe cei din jur fiind recunoscută în cadrul întregii competiții! Nu ne-am întors, totuși, ‘acasă’ doar cu acest premiu deoarece Robo Sapiens s-a clasat și pe locul 3 pe alianță, fiind medaliați cu „Finalist Alliance Award”!

Pentru a acorda o adevarată finalitate acestei experiențe, l-am intalnit chiar pe fondatorul FTC, Ken Johnson, care a venit din America doar pentru a fi martor al acestei competiții. Am vorbit cu el și ne-a povestit despre cum România a întrecut în viteza de creștere toate celelalte douăzeci și patru de țări implicate în această competiție, în doar doi ani reușind să introduca programul FIRST Tech Challange 8% din licee. Drept referință, prezența în SUA a proiectului este de 11%, procent dezvoltat în parcursul a zece ani. Un nou simț de mândrie mi-a umplut pieptul, și m-a determinat să fiu și mai investită în proiect.

Pe viitor, clubul nostru speră să își mărească numarul de membri, în special din categoria piticilor pasionați de tehnologie, de roboței și de lucru în echipă, prin formarea programului Robo Sapiens Jr. Considerăm că și cei mici merită șansa să se dezvolte, și să fie provocați așa cum am fost și noi.

În încheiere, dorim să le mulțumim echipei Robotx Hunedoara pentru că ne-a acordat bucuria de a participa alături de ei în finale și echipei Lil Vamps de la Școala Americană, echipe alături de care am făcut parte dintr-una din alianțele finaliste. De asemenea mii de mulțumiri tuturor echipelor care au dat dovadă de „Gracious Professionalism” așa cum sugerează motto-ul competiției.

Vă încurajez pe toți să priviți spre toate orizonturile care vi se deschid, să vă prindeți de orice oportunitate, să vă puneți rotițele în mișcare și să descoperiți unicitatea clubului de robotică și a tuturor celorlalte cercuri minunate pe care Spiru le oferă!

Andreea Bargaoanu, clasa a XI a H

Single Post: Blog_Single_Post_Widget

Te încântă ceva în jur?

Sau te nemulțumește?

Vrei să ne spui, chiar și puțin,  ceva din ce ai trăit?

Sau să-ți fie publicate creațiile? 

Așteptăm un semn de la tine. Doar atât. 

PHOTO-2021-03-25-12-33-43.png
bottom of page