top of page

Our Recent Posts

„Spiru” în versuri

21 martie 2019 - Ziua Internațională a Poeziei

Proiectul „Spiru“ în versuri

 

Proiectul „Spiru în versuri“ a fost inițiat de eleva IMAN-BELKIS GEMALEDIN (din clasa a X-a D) și se adresează tuturor elevilor cu înclinații artistice din Colegiul Național „Spiru Haret“.

Despre ce este vorba? În fiecare an, pe data de 21 martie, este celebrată Ziua Internațională a Poeziei. Cu acest prilej,

Iman-Belkis a propus organizarea unui concurs de poezie. Ce a urmat...

 

Foto: Crăciun Theodora, 10 D

La începutul lunii martie, 2019, un nou anunț la stația școlii. Cum se întâmplă de obicei, prima dată mesajul a fost receptat trunchiat. Auzisem ceva despre un „concurs“, apoi vocea anunța: „Trimite poezia ta...“ În următoarea pauză, totul s-a limpezit: era vorba despre un concurs de poezie. Curând, au apărut afișe pe culoarele liceului ce conțineau detalii cu privire la organizatori. Am sunat la numărul de pe afiș. Mi-a răspuns și s-a recomandat: Iman. I-am cerut mai multe detalii. „- Da, este vorba despre un concurs de poezie. Pentru că, în curând, va fi celebrată Ziua Internațională a Poeziei, m-am gândit să o întâmpinăm cum se cuvine. Cu un concurs de poezie. O să vin mâine prin clase să anunț detaliile. Regulamentul este simplu: sunt invitați să participe elevi din toate clasele, deopotrivă gimnaziu și liceu. Tematica poeziilor e la liberă alegere. Mai mult, creațiile pot fi scrise în orice limbă. Va exista și un juriu format din cadre didactice ale școlii și din doi elevi.

Desemnarea câștigătorilor va avea loc în cadrul unui eveniment organizat pe data de 22 martie, în curtea liceului. Fiecare elev și fiecare profesor va primi diplomă de participare, iar câștigătorii- diplome speciale.“

Și convorbirea s-a încheiat la fel de brusc cum începuse.

* M-am întâlnit cu ea câteva zile mai târziu. Realizase un proiect și obținuse aprobarea. Îmi spunea ceva de covorașe întinse prin curtea liceului, de soare (aflase ea că în acea zi va fi soare; m-am abținut să-i vorbesc despre Murphy și „legile“ lui...). I-am spus că voi fi acolo negreșit.

... Și așa s-a și întâmplat. Cum prevăzuse. Mă rog, în linii mari: un covor întins pe asfalt, soare cât puteai vedea cu ochii (la propriu, căci clădirile dărăpănate din vecinătatea școlii mai fură ceva din lumina dătătorului de viață), copii, profesori, poezie... Nu pot spune decât că m-a încântat priveliștea. Și mi-au venit în minte, instantaneu, vorbele lui Nicolae Steinhardt: să dăm „posibilitatea elevilor acestui liceu să-și publice încercările cele mai reușite“. Pun chezășie că așa va fi. În organizarea evenimentului s-au implicat, din partea cadrelor didactice: doamna Victoria MIHALCEA, doamna Ioana DUMITRU, doamna Liana HERA, doamna Corina BUZOIANU, doamna Dorina ENCIU, doamna Mariana COMĂNIȚĂ (director) și domnul Alexandru CONSTANTINESCU (director-adjunct). Șapteseprezece spiriști s-au înscris în concurs, unii semnând poeziile, alții - păstrând anonimatul. Câștigătoare au fost creațiile:

  • Rău de Ene Maria Silvania, 11 H;

  • Într-o clepsidră de nori de Niță Călina Georgiana, 10 G;

  • Obsesiv-compulsivă de Ionescu Andrada, 12 F;

  • Crăiasa zăpezii de Sarah Cristel, 12 E;

  • Înger rămas fără aripi de Cepoi Raluca, 12 B;

  • Undeva, între mal și abis de Gheorghe Silvia, 11 H.



Iman-Belkis Gemaledin, 10 D

 

*

Vineri seara. Ora 21.00. Mesaj de la Iman:

Poezia este articularea emoțiilor izvorâte din tumultul trăirilor intense, într-o formă cursivă, dar revărsate în cascadă atât de maiestuos. (Nedumerire. Să fie oare chiar Iman?) Poezia ne formează ca spirite libere, îndrăznețe și sensibile. De când se naște, omul este expus poeziei. Astfel, copilăria și poezia merg ținându-se de mână, înaintând șăgalnic spre adolescență. Când intensitarea trăirilor atinge apogeul, unii aleg să și le exprime în versuri. Aceasta a fost menirea întâlnirii noastre de astăzi: de a croi drum sensibilității prin meandrele cotidianului, de a rupe chingile tăcerii, de a permite latentului să devină manifest. Ce pretext putea fi mai potrivit dacă nu... Ziua Internațională a Poeziei? (O pot contrazice? Nu prea. Întrebare retorică...)

Pentru mine a fost un demers care a implicat resurse motivaționale uriașe și în cadrul căruia am avut ocazia să cunosc dimensiuni nebănuit de sensibile ale colegilor mei...

A, cine sunt eu? Ce uituc sunt! Să mă prezint: sunt.... un vlăstar.

De ieri, de azi, din totdeauna.

Sunt... Vlăstarul!