top of page

Our Recent Posts

PROIECT ÎN DOMENIUL MICROCHIRURGIEI ... LA SPIRU!

A început școala. Nu a fost răgaz de acomodare cu programul și rutina, pentru că doi spiriști, LUCA GLĂVAN (XI E) și DAVID VOICU (XI D) ne-au luat prin surprindere, anunțându-ne că au participat la un concurs, că au obținut Locul II... Ba, mai mult: aveau la ei un ditamai dosarul legat de un proiect extrem, extrem de interesant: în domeniul MICROCHIRURGIEI. Apoi au pomenit ceva de un eveniment ce urma să aibă loc pe data de 16 septembrie, în fața Bibliotecii Naționale: o ediție specială a SCI-FEST (100 de ani de cercetare românească).

După ce evenimentul s-a încheiat, curioși cum suntem, i-am rugat pe cei doi să ne spună mai multe despre ce fac ei acum. Iată ce ne-au răspuns.

Reporter Vlăstarul: Am aflat că v-ați implicat într-un proiect ambițios. Cum se numește el și despre ce este vorba?

Luca Glăvan: Da, pot spune că, într-adevăr, este un proiect ambițios. Temă de cercetare privind contribuții în domeniul microchirurgiei este numele proiectului; esențialul constă în inovațiile pe care le putem aduce în domeniul microchirurgiei.

David Voicu: Într-adevăr, am lucrat această vară la un proiect de cercetare privind contribuții în domeniul microchirurgiei. Esențialul proiectului constă în ce noutăți putem aduce acestui domeniu.

R.V.: De ce microchirurgie?

L.G.: Aceasta a fost una dintre ideile domnului coordonator, Mircea Ignat. Întrucât acest domeniu este de actualitate, am decis că este posibil să venim cu idei novatoare care pot fi puse în practică și care să contribuie la progresul acestui domeniu.

D.V.: Am ales microchirurgia, fiind atras de acest domeniu dar și datorită felului în care ne-a prezentat coordonatorul nostru, domnul Mircea Ignat. Chiar dacă proiectul are o oarecare dificultate, am reușit să venim cu idei noi și (chiar) să le dezvoltăm pentru etapa următoare.

R.V.: Cum a decurs concursul?

L.G.: A fost o experiență incredibilă. Imaginați-vă un pavilion plin cu proiecte de tot felul, din foarte multe domenii (Tehnologia informației, Științe aplicate...).

D.V.: Concursul RoSEF este un concurs național de știință și tehnologie care are loc în fiecare an la Suceava. Participă elevi din toată România cu diverse teme de proiect, din diferite domenii. Toți elevii sunt evaluați de o comisie aferentă fiecărui tip de proiect. La final, are loc festivitatea de premiere, elevii situați pe podium (locurile 1, 2 și 3) se califică mai departe pentru baraj, respectiv Intel ISEF.

R.V.: Ce urmează să faceți?

L.G.: Având în vedere că ne-am calificat în barajul concursului, avem ocazia sa ne îmbunătățim proiectul. Avem foarte multe idei, dar nu le putem pune în aplicare pe toate. Vrem chiar să brevetăm una dintre ele.

D.V.: Câștigând locul 2, ne-am calaficat pentru etapă următoare (baraj), deci va trebui să dezvoltăm ideile pe care le-am propus până acum și să le îmbunătățim.

R.V.: Ce oportunități privind dezvoltarea personală îți oferă implicarea în acest proiect?

L.G.: Sunt foarte multe, de exemplu: oportunitatea de a lucra într un centru de cercetare, de a interacționa cu oameni de știință (cercetatori, ingineri, doctori).

D.V.: Odată cu acest proiect, mi s-a oferit șansa de a lucra într-un centru de cercetare și de a deveni autodidact, întrucât am studiat singur, din mai multe surse și în diferite limbi.

R.V.: Sunt implicați și elevi din alte licee? Cum vă înțelegeți?

L.G.: Da,printre liceele care tin legatura cu institutul se numără C.N.Mihai Viteazul, C.N.I. Vianu, C.N.B. George Coșbuc, ICHB.

R.V.: Ai vreun hobby? Ce-ți place cel mai mult să faci?

L.G.: Am un grup de prieteni foarte buni cu care ies pe afară în timpul liber. Când am timp liber, cânt la pian, mă plimb cu bicicleta, citesc, daca e iarnă merg la ski.

D.V.: Îmi place foarte mult să practic atletism, o fac deja de aproape un an și mi se pare o metodă bună de relaxare psihică.

R.V.: Dar vreo materie preferată?

L.G.: Chimia, biologia, istoria.

D.V.: Biologia, fizica și matematica.

R.V.: Ce crezi că lipsește din Spiru în acest moment?

L.G.: Sincer, nu am simțit lipsa a ceva în Spiru până acum...

D.V.: În afară de susținerea unor proiecte serioase de genul acestuia, nu cred că mai lipsește nimic.

R.V.: Te-ai gândit la ce facultate ai vrea să intri?

L.G.: De când eram mic am susținut că vreau să mă fac doctor, și nu mi s -a schimbat atitudinea nici la 16 ani.

D.V.: Aș dori să aplic la institutul medico-militar sau, dacă ajungem departe cu proiectul ăsta, poate chiar la o facultate în afară țării. Că plan B, mă gândeam la Academia Tehnică Militară.

R.V.: Muzica preferată?

L.G.: Ascult orice,de la clasică la electronică.

D.V.: Și eu ascult mai multe tipuri de muzică: electronică, rock, clasică etc.

R.V.: Un gând de final...

L.G.: Cercetarea are foarte multe ramuri: robotică, inginerie, medicină. Voi susține colaborarea liceului cu institutul „Alexandru Proca” și aș dori să ghidez elevii interesați de cercetare spre domnul nostru coordonator. Sunt entuziasmat pentru ceea ce o sa urmeze în legătură cu proiectul nostru; dacă trecem de barajul din iarnă, ne vom califica la competiții cu rang de olimpiade internaționale (Intel Isef, desfășurat în SUA, spre exemplu).Este o experiență unică, care te schimbă complet.

D.V.: După discuțiile cu coordonatorul nostru, dorim să facilităm colaborarea liceului cu institutul de pregătire a tinerilor elevi în cercetarea stiințifică „Alexandru Proca”, astfel încât să poată participa cât mai mulți elevi din cadrul liceului nostru la astfel de concursuri. Bineînțeles, nu orice elev va putea participa, deoarece există o selecție înainte de trimiterea sa la Institut.

Single Post: Blog_Single_Post_Widget

Te încântă ceva în jur?

Sau te nemulțumește?

Vrei să ne spui, chiar și puțin,  ceva din ce ai trăit?

Sau să-ți fie publicate creațiile? 

Așteptăm un semn de la tine. Doar atât. 

PHOTO-2021-03-25-12-33-43.png
bottom of page