top of page

      Din ce în ce mai des ne e dat să vedem tineri frumoși, inteligenți și talentați. Mara Neacșu este un exemplu în acest sens:  elevă în clasa a X-a E, din copilărie ea practică un sport a cărui poveste coboară  în zorii umanității: scrima (sabie). Scrima e definită drept arta de a mânui armele albe.

    Primele competiții de scrimă cunoscute, cu scrimeri, arme „false”, reguli, arbitri și spectatori, datează din Egiptul antic. Lupta cu sabia, în special, presupune mișcări extrem de rapide, înțelese de specialiști, mai puțin de publicul larg.

MARA NEACȘU

Curioși să aflăm cum se împacă pasiunea pentru acest sport cu cerințele vieții zilnice la această vârstă, iată ce am aflat de la Mara:

 

Reporter Vlăstarul: Joci la un club anume?

Mara Neacșu: Da, activez în cadrul C.S. Dinamo.

R.V.: Cât de des te antrenezi?

M.N.: Am în jur de cinci-șapte antrenamente săptămânal, fie între orele 15.00-17.00, fie între 17.00-19.00.

R.V.: Cum reușești să faci față și sportului, și școlii?

M.N.: Secretul e să-ți organizezi foarte bine timpul. (Zâmbește) Dacă îți dorești din suflet să faci ceva, găsești timp pentru toate.

R.V.: Scrima e un sport dificil. Cum de ai ajuns să-l practici?

M.N.:  E o poveste mai încâlcită. În  clasa a treia am început cu baletul. Nu a durat foarte mult. Cred că așa a fost să fie: să ajung la scrimă prin balet. (Râde) La scurt timp, am abandonat baletul și i-am povestit unui coleg de clasă care, fără să ezite vreun moment, mi-a sugerat să merg la scrimă. Așa a început totul...

R.V.: Participi la competiții?

M.N.: Sigur că da. Atât la cele interne, cât și la europene/internaționale. Perioada cea mai solicitantă este din septembrie până în februarie. Cele internaționale sunt extrem de obositoare: durează aproximativ zece ore și sunt în jur de două sute de participanți.

R.V.: Când are loc următorul concurs?

M.N.:  La finalul anului, Eislingen, Germania.

R.V.: Faci ceva anume pentru a te menține în formă? Ții vreun regim special?

M.N.: Consum multe proteine și mă abțin de la dulciuri cât de mult pot. Nu pot spune că țin un regim; îmi plac ciorbele, mazărea, pâinea - dar toate consumate în cantități potrivite.

R.V.: Și sportivul tău preferat este...

M.N.:  Lisa Pusztai – scrimă. Este o  raritate deoarece, deși are 16 ani, a câștigat Locul III mondial la cupa de seniori.

bottom of page